Central Warehouse Norway XXL

Een bezoek aan het geautomatiseerde magazijn van de sportwinkel XXL

XXL is een van 's werelds snelst groeiende retailers voor sportartikelen en heeft naast hun webwinkel momenteel 90 winkels in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en Oostenrijk. Het bedrijf heeft 3 logistieke centra in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk, allemaal uitgerust met robotica-oplossingen van Element Logic. XXL heeft 5.500 medewerkers en een omzet in 2020 van 1,5 miljard euro.

Waarom AutoStore door Element Logic

“We hebben gekozen voor AutoStore, mogelijk gemaakt door Element Logic, vanwege de mogelijkheid om een ​​groot aantal items op een zo klein mogelijk oppervlakte op te slaan. De oplossing is zeer effectief, schaalbaar en zorgt ervoor dat onze leveringen op tijd aan onze eindklanten zijn”, zegt Kai-Remi Berge, AutoStore Manager XXL Noorwegen.

“We hebben geen spijt van onze keuze om AutoStore te implementeren. De oplossing van Element Logic heeft ons geholpen om onze logistiek tot een hoger niveau te tillen en goederen nog sneller bij de eindklant te leveren”, vervolgt hij.

Voordelen van AutoStore

De AutoStore-oplossing is zeer effectief met een extreem hoge up-time (98,9%). Het is zeer betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken na een korte introductie. XXL heeft geen merkbare verandering gehad in de manier waarop ze werken als gevolg van de Covid-19-pandemie in 2020/2021.

In 2019 was XXL de eerste ter wereld die de nieuwe Relay-poort testte en gebruikte. Sindsdien heeft het een 100% up-time gehad en een 30% hogere productie dan de carrouselpoorten, zegt Berge.

Meer informatie over de Relay-Poort kunt u hier vinden

De AutoStore-oplossing

Sinds XXL’s eerste implementatie van AutoStore in Noorwegen, hebben ze verschillende nieuwe AutoStore-systemen geïmplementeerd in Zweden en Oostenrijk, inclusief uitbreidingen van de systemen. Sinds 2010 zijn er 8 uitbreidingen van de AutoStore-oplossing van XXL Noorwegen geïmplementeerd door Element Logic, startende van 10.000 opslagbakken en 10 robots naar uiteindelijk 158.000 opslagbakken, 86 robots, 23 poorten, waarvan één Relay-poort. Hiermee is het magazijn het grootste van Noorwegen. Er is ook een oplossing geïmplementeerd waardoor de AutoStore-oplossing soepel kan werken met het bestaande ERP-systeem van XXL en Element Logic’s eManager- en AutoStore-software.

Samenwerking met Element Logic

“We zijn de samenwerking aangegaan in 2010 in Noorwegen, 2013 in Zweden en 2020 in Oostenrijk en vandaag is XXL’s magazijn in Noorwegen het grootste op de Noorse markt. Element Logic is altijd op tijd, volgt vragen op en ondersteunt de klant via de After Market-service. Hierdoor heeft het systeem een ​​uptime van 98,9%”, zegt Berge.

Een advies van Kai-Remi Berge aan nieuwe of potentiële AutoStore-gebruikers: “zorg voor een langetermijnplanning, zodat het mogelijk is om op te schalen en flexibel kunt zijn in de tijd.”

Feiten en cijfers

  • 8.000 m²
  • 158.000 AutoStore-Bins
  • 86 AutoStore-Robots
  • 22 Carrousel-poorten
  • 1 Relay-poort

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw magazijn?

Neem contact met ons op!