autostore

EET Group investeert in ‘s werelds meest ruimtebesparende magazijnsysteem

Het nieuw geïnstalleerde AutoStore-systeem in het logistiek centrum van de EET-groep in Kopenhagen is de grootste AutoStore-installatie in Denemarken.

Het nieuw geïnstalleerde AutoStore-systeem in het logistiek centrum van de EET-groep in Kopenhagen is de grootste AutoStore-installatie in Denemarken.

Naast het leveren van uitgebreide warehousing en logistieke diensten met toegevoegde waarde voor al zijn eigen EET Europarts-verkoopentiteiten wereldwijd, is de EET-groep ook uitgegroeid tot de de facto expert onder logistieke dienstverleners, die schaalbare logistieke service-oplossingen biedt aan gerelateerde zakenpartners en aan onafhankelijke bedrijven .

De logistieke afdeling van de EET-groep maakt het verschil in de hele logistieke serviceketen: van internationaal voorraadbeheer tot distributie en van technische logistieke diensten tot high-end transport- en servicelogistiek. EET Logistics ontwikkelt voortdurend tools en processen waarmee de klanten van begin tot eind aan de hoogste eisen van de markt kunnen voldoen en alles kunnen afhandelen.

Het nieuw geïnstalleerde AutoStore-systeem maakt deel uit van de ambitieuze strategie van de EET-groep voor de ontwikkeling van de EET Logistics-divisie.

Het AutoStore-systeem

AutoStore is simpel gezegd een aluminium grid dat de opslagruimte voor de goederen biedt. De grootte en vorm van het Grid zijn alleen afhankelijk van het magazijn eromheen en zorgen voor een optimaal ruimtegebruik. De goederen worden opgeslagen in duizenden plastic bins in het grid.

Robots zijn het echte personeel van het AutoStore-systeem. Ze bewegen zich onvermoeibaar op rails bovenop hetgGrid en hijsen de bins op, verplaatsen ze voor verdere verwerking en plaatsen ze vervolgens terug in het grid.

Wanneer goederen vanaf de onderkant van het grid worden aangevraagd, zullen de robots samenwerken om hun weg naar de doelbin te graven. Om toekomstige verzoeken te versnellen, optimaliseren de robots continu de opslagpositie van goederen in het grid, door vaak gevraagde bins op de hogere niveaus te plaatsen.

Poorten vormen de interface tussen de opslagruimte en het magazijnpersoneel. Hier verlaten de bins het grid voor verdere verwerking. De robots voeden de poorten continu met nieuwe bins, zodat de operators niet hoeven te wachten tussen opeenvolgende bestellingen.

De fabrikant van Autostore is het Noorse Hatteland en de integrator is Element Logic AS.

Verhoogde efficiëntie en lagere kosten

“De robots van AutoStore worden aangedreven door oplaadbare batterijen en werken autonoom bovenop het netwerk. Elke robot heeft een lift waarmee hij bins in de grid kan plukken en plaatsen ”, legt Tom Kjærulf, Group Logistics Director bij EET Group, uit. “De robots ontvangen hun bestellingen draadloos van het controlesysteem, sturen ze van en naar de havens en geven opdracht om ze op te laden wanneer dat nodig is.”

Het voor EET Group geconfigureerde AutoStore-systeem bestaat uit het grid met 83.500 compartimenten in 43.500 bins. De bakken zijn gestapeld in 12 lagen. 32 robots en 8 poorten behandelen de bins. Het systeem kan ongeveer 800.000 eenheden opslaan.

“De investering in AutoStore zal leiden tot een veel hogere efficiëntie en aanzienlijke kostenbesparingen”, zegt Tom Kjærulf. “Naast een geoptimaliseerde magazijnbezetting en een grotere capaciteit, is het meest voor de hand liggende voordeel dat onze werknemers efficiënter en met minder fysieke belasting werken dan traditioneel picken. Ik verwacht dat we de magazijncapaciteit met 40% zullen verhogen wanneer alle producten die geschikt zijn voor de bins naar AutoStore worden verplaatst. ”

Tom Kjærulf vervolgt: “We hebben gekozen voor een zeer schaalbare oplossing. Als we in de toekomst meer capaciteit nodig hebben, breiden we de omvang van het grid gewoon uit. Als we meer snelheid nodig hebben, kunnen we meer robots en/of poorten toevoegen. ”

De initiële investering in IT-systemen en integratie tussen EET Group’s ERP-systeem en AutoStore is al gedaan.

“Een ander ding dat het vermelden waard is, is de nauwkeurigheid van de levering. We hebben al een zeer hoge leveringsnauwkeurigheid van 99,95%, maar we kunnen hier misschien zelfs nog verbeteren. En last but not least is er natuurlijk het aanzienlijk lagere stroomverbruik, zoals we niet mogen vergeten. Het AutoStore-systeem verbruikt minder stroom dan het licht boven het grid, omdat de robots geen licht nodig hebben tijdens het bewegen. En als milieubewust bedrijf zijn dergelijke overwegingen voor ons van groot belang. ”

“Toen we het contract met Element Logic tekenden, waren we van plan om de AutoStore binnen 100 dagen voor te bereiden, te installeren en te lanceren – en dat deden we ook. Zoals afgesproken hebben we op 18 januari 2016 de eerste orders afgehandeld ”, vult de zeer tevreden Group Logistics Director aan.

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Bent u klaar voor de volgende stap?

Ontdek hoe Element Logic de prestaties van uw magazijn kan optimaliseren

Neem contact met ons op voor meer informatie