AutoStore draait recordjaar in Europa

Element Logic, de eerste AutoStore-distributeur van de wereld, heeft zijn omzet het afgelopen jaar zien stijgen met veertig procent. Door de enorme impuls in online winkelen, leggen bedrijven meer focus op de efficiëntie van processen, zoals opslag en orderpicking. Ook de uitbreiding naar nieuwe markten verstevigde de groei. Het Noorse bedrijf heeft sinds 2020 een vestiging in Nederland. Rob Pauls, managing director Benelux: “De opmars van de e-commerce in Nederland zorgt ook lokaal voor steeds meer vraag naar flexibele en duurzame oplossingen voor het magazijnbeheer.”

Element Logic is gespecialiseerd in de robotoplossing AutoStore en heeft in 2020 verschillende records behaald. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) bedraagt 16 miljoen euro en vertegenwoordigt een groei van honderd procent in vergelijking met 2019. De orderportefeuille kende ook een recordbedrag met een groei van zestig procent tot 64 miljoen euro. De omzet passeerde 100 miljoen euro in 2020.

Kleine DC’s winnen terrein

Met de toenemende vraag van online shoppers wordt ook de behoefte om sneller te leveren groter, waardoor er nieuwe eisen ontstaan voor efficiënte logistiek. Rob Pauls: “Een verschuiving naar kleinere magazijnen dichter bij de klanten zorgt voor die snelle levering. Ook deskundigen voorspellen dat deze trend doorzet in Nederland[1]. Er zit een maximumcapaciteit aan de ruimte in het magazijn, zeker bij een klein DC. In plaats van meer vierkante meters, benut je met een AutoStore-systeem de ruimte maximaal en kun je in dezelfde ruimte een grotere productie draaien.”

AutoStore in Nederland

Een van de bedrijven die een nieuw geautomatiseerd opslag- en orderpicksysteem van Element Logic in gebruik heeft genomen is Solar Nederland, een sourcing en services onderneming op het gebied van elektrotechniek, verwarming en sanitair en ventilatietechniek. De AutoStore-installatie in het warehouse in Alkmaar bestaat uit 43.000 opslagbakken, vijftig robots, en zestien werkstations.

“Een robotmagazijn verhoogt onze orderpickcapaciteit en optimaliseert onze bedrijfsprocessen om bestellingen blijvend snel en correct te leveren”, zegt Michiel Rohrman, Managing Director Solar Nederland. “Zo kunnen wij orders sneller verzamelen, met een lage foutkans. En onze klanten profiteren daarnaast ook van voordelen zoals consolidatie van kleingoed en minder risico op schade.”

Weten hoe Autostore werkt?

Element Logic heeft in een korte video het proces van het AutoStore-systeem in beeld gebracht. Voor meer informatie kijk hier.

[1] Sectorprognose Vastgoed ABN AMRO 2021

Misschien wilt u ook lezen:

Element Logic breidt uit naar Nederland

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Wilt u meer informatie over het optimaliseren van uw magazijn?

Neem contact met ons op