Een nieuw logistiek concept bleek succesvol voor TTI, Inc.

De wereldwijde elektronica distributeur TTI heeft zijn dagelijkse activiteiten enorm vergemakkelijkt door te upgraden naar de intralogistieke oplossing van Element Logic.

TTI, Inc. werd opgericht in 1971 in Fort Worth / Texas, VS, en breidde zich in 1992 uit naar Europa. Tegenwoordig heeft het bedrijf meer dan 100 locaties in Europa, Noord-Amerika en Azië. In haar positie als wereldmarktleider zijn ruimte-, energie- en kostenefficiëntie essentiële succesfactoren voor TTI. Het oorspronkelijke distributiecentrum in Maisach-Gernlinden bij München, met  bottelnecks in de opslagruimte, lange loopafstanden en doorlooptijden, werd een steeds grotere uitdaging.

In 2018 breidde TTI zijn bestaande distributiecentrum in Duitsland nabij München uit door een gloednieuw magazijn op te bouwen en te investeren in een geautomatiseerd opslag- en orderpicksysteem. Dit AutoStore-systeem, empowered by Element Logic, hielp TTI het opslagvolume meer dan te verdrievoudigen.

Ongeveer 100.000 verschillende onderdelen zijn altijd op voorraad in het magazijn van TTI. Tegenwoordig kunnen deze onderdelen worden opgeslagen op een manier die minder ruimte in beslag neemt, maar tegelijkertijd kunnen medewerkers ze snel en efficiënt lokaliseren en verzamelen. Met 40.000 bestellingen per week en de belofte om bijna al zijn onderdelen binnen 24 uur in heel Europa te leveren, verzekert de wereldwijde elektronica distributeur zijn leveringen met de nieuwe intralogistieke oplossing.

“Met Element Logic hebben we een ervaren partner aan onze zijde, die ons in staat stelt flexibel in te spelen op toekomstige marktontwikkelingen. Onze AutoStore door Element Logic zorgt voor een optimaal ruimtegebruik, verhoogt de efficiëntie van het orderverzamelproces en is het ideale systeem voor ons en onze geplande groei ”, zegt Thomas Rolle, Vice President European Operations bij TTI, Inc.

Het bedrijf is al van plan om het systeem verder uit te breiden in samenwerking met Element Logic. Daarna heeft TTI, vooralsnog in ieder geval, het grootste AutoStore-systeem van Duitsland.

“Met ons AutoStore-systeem gebruiken we niet alleen de pure oppervlakte van de hal, maar het hele volume”, legt Rolle uit. De kern van het 3.800 m2 systeem zijn de bins die direct op elkaar gestapeld worden op een 5,5 meter hoge stalen mezzanine. Het systeem van TTI omvat 16 bins hoog, 82 bins naast elkaar in de lengte en 119 bins in de breedte, een meesterwerk van techniek. Het AutoStore-systeem van Element Logic werkt op verschillende verdiepingen, waardoor de ruimte veel beter wordt benut. “De meeste magazijnen zijn ongeveer 7-14 meter hoog, waardoor ze ideaal zijn voor AutoStore-systemen. Meestal heeft het gebied voor inkomende goederen slechts ongeveer twee meter hoog nodig, waardoor de rest van de ruimte grotendeels ongebruikt blijft. Omdat het AutoStore-systeem zich echter op een 5,5 meter hoge mezanine boven de grond bevindt, wordt deze ruimte uitstekend benut ”, vervolgt Rolle.

Robots en mensen werken samen

Dit hoogtechnologische intralogistieke systeem is heel anders opgebouwd dan conventionele intralogistieke systemen. Het bestaat met name uit verschillende niveaus, van het grid tot de binstapels en schachten, helemaal tot aan het inslag gebied en de orderpick poorten. Er zijn geen legborden of paden, wat veel ruimte bespaart.

In feite bespaart het AutoStore-systeem van Element Logic naar schatting 80% van het volume in vergelijking met klassieke, ganggebonden systemen. Het werkt goed voor kleine en middelgrote onderdelen.

INKOMENDE GOEDEREN: Vier geautomatiseerde swingpoorten behandelen alle inkomende goederen in het AutoStore-systeem zonder extra transportsystemen.

Bovenop het aluminium grid van 60 x 60 meter rijden 50 AutoStore-robots rond met een snelheid van 3,1 meter per seconde. De robots zijn bezig in totaal 117.000 bins op te tillen, opnieuw te stapelen en goederen af te leveren bij een van de 26 orderpick poorten. Het volume van AutoStore-bins is ongeveer 22 procent groter dan bij klassieke KLT-bakken. Ze kunnen ook worden uitgerust met verdelers en je kunt kiezen uit drie verschillende hoogtes, afhankelijk van hoeveel ruimte je nodig hebt voor de verschillende onderdelen. De AutoStore bins zijn verkrijgbaar in twee verschillende materialen: HDPE en ESD.

In de orderpicktunnel zijn de TTI-medewerkers uitgerust met zeer ergonomische werkplekken waarmee ze hun taken effectief en nauwkeurig kunnen uitvoeren. Extra Multi-Order-Picking-apparatuur ondersteund en begeleid door Put-to-Light-oplossingen verbeteren de kwaliteit verder.

RUIMTELIJK: De orderpick poorten bevinden zich in de orderpicktunnel op de tussenverdieping. De bins worden gepresenteerd in de werkstations, waar de items worden gepickt in de blauwe doelbakken.

De magie van de opslagbins

De eerste vraag die mensen vaak hebben als ze naar het AutoStore-systeem kijken, is: «Wat als het item dat u aanvraagt zich in een bin bevindt onder aan een stapel? »

“De robots hebben maximaal 3 minuten en 24 seconden nodig om de onderste bin uit te graven voor een volledig ongeplande expresbestelling”, legt Michael Kawalier, Managing Director Sales bij Element Logic Germany uit.

BUSINESS PARTNERS: Thomas Rolle (links), Vice President European Operations bij TTI en Michael Kawalier, Managing Director Sales bij Element Logic Germany in het nieuwe magazijn.

Een deel van de vindingrijkheid achter de AutoStore-oplossing van Element Logic is de software die robots in twee “zwermen” organiseert en hen in staat stelt verschillende taken parallel uit te voeren. Eén zwerm is bezig met het voorbereiden van de bestellingen die al zijn ontvangen of die net zijn ingevoerd, het voorbereiden van de relevante bins die vervolgens nodig zijn en deze op gemakkelijk te bereiken posities op het hoogste niveau in de stapel plaatsen. De tweede zwerm grijpt deze bins en levert ze af bij de orderpick-poorten. Tegelijkertijd zijn andere robots bezig met het aanleveren van lege bins bij de inslag-poorten en de gevulde bins weer in het grid op te slaan. De robots kunnen zelfs bins buiten de openingstijden voorbereiden om alles gereed te hebben zodra de operators van TTI aan het werk gaan.

“Het AutoStore-systeem optimaliseert zichzelf continu tijdens gebruik. Vaak benodigde items blijven automatisch in de bovenste delen van het grid. Dit komt doordat het AutoStore-werkingsprincipe altijd automatisch de laatst benodigde bin bovenop een binstapel plaatst. Als gevolg hiervan zinken zelden gebruikte C-items automatisch lager en vaak benodigde A-items blijven automatisch in de bovenste regionen. Zo worden de toegangstijden in de loop van de tijd korter ”, legt Michael Kawalier, Managing Director Sales bij Element Logic Germany, uit.

ZWERM VAN ROBOTS: TTI`s AutoStore-systeem heeft momenteel 50 robots in gebruik. Deze verdelen zich flexibel in «zwermen»: de ene groep bereidt zich voor op de werkplekken, de tweede groep bereidt nieuwe inkomende taken voor.

Voor grote en kleine magazijnen

Het AutoStore-systeem van Element Logic is flexibel en kan worden geïntegreerd met bestaande infrastructuur. Het kan worden geïmplementeerd in kleine en grote magazijnen. ‘S Werelds grootste AutoStore-systeem (Boozt.com) tot nu toe, is gebouwd door Element Logic in Ängelholm, Zweden. Die faciliteit is uitgebreid tot een capaciteit van meer dan 500.000 bins en 500 robots. Volgens Kawalier werkt de oplossing van Element Logic ook perfect voor kleine magazijnen. Het momenteel kleinste AutoStore-systeem heeft slechts 900 bins.

“AutoStore is in bijna elke branche vertegenwoordigd. Alles wat in deze bins past, wordt erin opgeslagen: geld, voedsel, elektronische onderdelen, sieraden, mechanische componenten, reserveonderdelen, textiel, modeartikelen, feestartikelen. Het installeren van AutoStore heeft bijna overal zin als de items in de bins passen ”, concludeert Kawalier.

Gemeenschappelijke groei

AutoStore-systemen zijn eenvoudig schaalbaar en kunnen worden uitgebreid zonder de lopende activiteiten te onderbreken. Enerzijds kunnen er meer robots en pickstations worden ingezet, wat de performantie ten goede komt. Aan de andere kant kan er gewoon “aangebouwd” worden zolang de grootte van de hal dit toelaat. Door het aantal Bins te vergroten, wordt de opslagcapaciteit vergroot. AutoStore-systemen kunnen zo worden afgestemd op de precieze huidige wensen en eisen en met de tijd meegroeien met het bedrijf.

Sinds augustus 2020 breidt TTI uit, ook dit keer weer samen met Element Logic. Na voltooiing van deze uitbreiding, zal het AutoStore-systeem van TTI 212.000 Bins, 100 AutoStore-robots, 48 C​arrousel poorten en 8 Swing poorten omvatten. TTI creëert daarmee het grootste AutoStore-systeem ter wereld, gemonteerd op een mezzanine.

EEN GLOEDNIEUW LOGISTIEK CONCEPT: Het AutoStore-systeem was slechts één van de verschillende toepassingsgebieden die Element Logic in de totale oplossing had opgenomen.

Feiten en cijfers:

  • TTI Inc., een internationale distributeur van elektronica, onderdeel van de Berkshire-Hathaway Group
  • Nieuw magazijn met een totale oppervlakte van 15.000 m2 in Maisach nabij München
  • Het AutoStore-systeem door Element Logic heeft een oppervlakte van 3.800 m2
  • 40.000 bestelartikelen per week
  • 50 AutoStore-robots
  • 117.000 opslagbins
  • 26 orderpick poorten (type carrousel-poort) met apparatuur voor multi-orderpicking en put-to-light
  • 4 inslag poorten (type swing-poort)

 

Is een geautomatiseerd opslag- en orderpicksysteem ook geschikt voor uw bedrijft?

Ontdek hoe Element Logic uw magazijnperformantie kan optimaliseren

Contact opnemen