Online shop en fysieke winkel bediend door één AutoStore-systeem bij eXXpozed – sport en mode

Acht jaar na de oprichting van de online retailer voor outdoorartikelen was door de toenemende internationale groei en de consequente uitbreiding van het productaanbod in cross-channel sales een nieuw, efficiënter logistiek concept nodig. Met een AutoStore-systeem van Element Logic kon het Duitse bedrijf niet alleen haar opslagcapaciteit vermenigvuldigen, maar ook de processen binnen haar magazijn aanzienlijk optimaliseren in termen van betrouwbaarheid en efficiëntie.

eXXpozed sports & fashion biedt kwalitatief hoogwaardige uitrusting en kleding voor outdoor- en extreme sporten. Het bedrijf, opgericht in 2010, richt zich op bijzondere, luxeproducten van exclusieve merken die niet overal verkrijgbaar zijn. Ze hebben momenteel een assortiment van ongeveer 150.000 verschillende artikelen.

In december 2018 is een nieuwe mijlpaal toegevoegd aan de geschiedenis van het bedrijf: eXXpozed opende een nieuw gebouw in de Duitse Allgäu-regio, inclusief een winkel van 750 m² en een aangrenzende bistro.

De winkel van EXXpozed biedt hoogwaardige uitrusting en kleding voor outdoor- en extreme sporten
EXCLUSIEVE MERKEN: eXXpozed heeft kwalitatief hoogwaardige uitrusting en kleding voor outdoor- en extreme sporten in het assortiment.
Bistro bij eXXpozed sports & fashion in Duitsland
ALLES ONDER ÉÉN DAK: Een bistro verbindt de winkel met de klimhal.

Daarnaast worden er op een oppervlakte van totaal 1.860 m², binnen en buiten, klim- en bouldergebieden aangeboden, die worden gebruikt voor cursussen, evenementen en wedstrijden. “We bieden onze klanten een wereld van sport en outdoor, waarin ze onze producten met al hun zintuigen kunnen ervaren”, zegt Andreas Oliver Bindhammer, niet alleen oprichter en CEO van eXXpozed, maar ook een voormalig wereldkampioen klimmen.

Ruimte om te klimmen en boulderen bij eXXpozed
EEN WERELD VAN SPORT EN OUTDOOR: Op een totale oppervlakte van 1.860 m² biedt eXXpozed zijn klanten binnen en buiten klim- en bouldergebieden.
De bistro van eXXpozed biedt een spectaculair uitzicht.
SPECTACULAIR UITZICHT: De klimcursussen, evenementen en wedstrijden bij eXXpozed zijn ook vanuit de bistro te volgen.

Op zoek naar de optimale opslagoplossing

Van oorspronkelijk 4 vaste medewerkers en 5 uitzendkrachten in 2010, is het aantal medewerkers bij eXXpozed nu gestegen tot meer dan 80. Zij zijn het die ervoor zorgen dat tot 1.400 bestellingen per dag hun weg vinden naar bijna 600.000 klanten wereldwijd. In de eerste jaren opereerde eXXpozed op de traditionele manier van warehousing. De artikelen werden handmatig stuk voor stuk en per order gepickt. Het personeel besteedde veel tijd aan het samenstellen van de producten en naarmate het assortiment groeide, werden de afstanden van de opslagruimten tot het verzendgebied steeds groter. Door de snelle groei van de online business en de toevoeging van fysieke winkels op de nieuwe locatie waren uiteindelijk efficiëntere processen en een hogere opslagcapaciteit absoluut noodzakelijk.

In de zoektocht naar een toekomstbestendig logistiek concept werden verschillende logistieke en magazijnoplossingen geanalyseerd – maar geen daarvan leek geschikt voor eXXpozed. “Tot op de dag dat logistiek specialist Element Logic ons een oplossing voorstelde op basis van het AutoStore-concept: eenvoudig, ruimtebesparend, intelligent en schaalbaar – de perfecte oplossing voor onze behoeften”, zegt Bindhammer.

Autostore poort en robots op eXXpozed
MAXIMALE RUIMTE-EFFICIËNTIE: Het AutoStore-systeem werd geïntegreerd in een oppervlakte van 450 m² direct onder de winkel.

Hoogste uptime met minimale ruimte

Na een implementatietijd van slechts 17 weken werd de ruimtebesparende automatische opslag- en orderpickoplossing AutoStore eind zomer 2018 bij eXXpozed in gebruik genomen. Vanwege het compacte ontwerp en de hoge opslagdichtheid werd het AutoStore-systeem één verdieping onder de winkel geïntegreerd, op een oppervlakte van slechts 450 m². “Ter vergelijking: een conventioneel magazijn zou ongeveer 3.500 m² nodig hebben om dezelfde hoeveelheid goederen op te slaan”, legt Bindhammer uit. Om de bijzondere klantbeleving nog unieker te maken heeft eXXpozed de AutoStore Robots in de spotlight gezet: ze zijn van buitenaf door een raam te observeren.

Autostore Klantenervaring
ROBOTS IN DE SPOTLIGHT: Niet alleen de nieuwste outdoorsportcollecties, maar ook bewegende AutoStore Robots zijn van buitenaf te bewonderen door een raam bij eXXpozed.

Het AutoStore-systeem van eXXpozed bevat momenteel 10.950 Bins, met een stapelhoogte van 16 Bins. In totaal 12 intelligente AutoStore-Robots bewegen zich met hoge snelheid over de rails boven op het aluminium Grid. Met behulp van hun grijpunits tillen ze de Bins op, herschikken ze en leveren ze af aan de Pickpoorten. Gestandaardiseerde software controleert de bewegingssequenties en bewaakt continu de locaties van de individuele Bins in het systeem. De AutoStore Robots kunnen zich in twee richtingen bewegen en zo elke positie in het Grid bereiken met een snelheid van maximaal 3,1 m/s. Ze communiceren via WLAN met de AutoStore-controller, die de transportopdrachten aan de individuele Robots toewijst. Als er niet veel werk te doen is of de accu bijna leeg is, rijden de Robots automatisch naar één van de laadstations aan de rand van het Grid.

Ergonomische werkplekken en efficiëntere processen

Twee Carrouselpoorten en één Conveyorpoort behandelen de in- en uitgaande goederen bij eXXpozed. Alle werkstations kunnen indien nodig voor elk proces worden gebruikt. Dit biedt eXXpozed te allen tijde maximale flexibiliteit. Het hele systeem is geoptimaliseerd door een softwareoplossing van Element Logic, die individueel is aangepast aan de behoeften van eXXpozed. In plaats van meerdere opslagruimtes met lange loopwegen, heeft eXXpozed nu ergonomisch uitgeruste werkplekken. De Bins met de goederen worden rechtstreeks bij de werkstations afgeleverd, waar orderpickers zowel bestellingen uit de online shop als fysieke afhaalopdrachten verwerken. Al met al betekent dit voor eXXpozed een hoog rendement met minimale inspanning.

Als er extra vraag is, bijvoorbeeld voor Kerst of op Black Friday, kunnen de prestaties van het AutoStore-systeem op zeer korte termijn worden verhoogd door meer Robots en Bins toe te voegen. Op piekmomenten kon het AutoStore-systeem van eXXpozed tot 370 picks per uur uitvoeren.

Medewerkers van de Autostore Port
ERGONOMISCHE WERKPLEKKEN: Robots leveren de Bins met de goederen rechtstreeks af in de AutoStore-poorten, waar de orderpickers zowel online winkel- als afhaalopdrachten verwerken.

Een toekomstbestendige opzet

Met de perfect op elkaar afgestemde intralogistiek en als resultaat daarvan de minimale orderdoorlooptijd kan eXXpozed nu voldoen aan de groeiende vraag en klantvereisten voor snelle en stipte levering. Doordat het centrale magazijn direct onder de winkel ligt, kan eXXpozed ook altijd een zeer breed en diep assortiment in de winkel aanbieden.

“AutoStore en de samenwerking met Element Logic hebben in elk opzicht bijgedragen aan het verhogen van de klanttevredenheid en het verder uitbouwen van onze marktpositie”, besluit Bindhammer. „Voor ons was AutoStore van Element Logic tot dusver de beste beslissing in termen van efficiënt en resource-geoptimaliseerd magazijnbeheer. Het volledig geautomatiseerde magazijn past perfect in onze bestaande infrastructuur van ons ordersysteem en garandeert ons zo toekomstige veiligheid en duurzame groeimogelijkheden.”

Andreas Oliver Bindhammer, oprichter en directeur van eXXpozed, op een klimmuur
BESTE BESLISSING OOIT: Andreas Oliver Bindhammer, oprichter en CEO van eXXpozed, is trots op de nieuwe kansen die zijn ontstaan ​​door AutoStore en de samenwerking met Element Logic.

Feiten en cijfers:

  • Oppervlakte van het AutoStore-systeem: 450 m²
  • 12 AutoStore-Robots
  • 10.950 Bins
  • 2 Carrouselpoorten
  • 1 Conveyorpoort

Bent u klaar voor de volgende stap?

Ontdek hoe Element Logic uw magazijnprestaties kan optimaliseren

Neem contact op voor de mogelijkheden